Erilaiset oppijat

Erilaiset oppijat teematyöryhmä 2009 - 2012

Toiminnan alkuperäisenä tavoitteena oli valmistella valtakunnallisen aikuisohjauksen erityisen tuen suunnitelma alueellisten erilaisen tuen tarpeiden huomioimiseen aikuisten tieto, - neuvonta ja ohjauspalveluissa (TNO- palvelut).

Tavoitetta pyrittiin edistämään määrittämällä yhteinen valtakunnallinen linjaus siitä, mitä erityinen tuki tarkoittaa aikuiskoulutuksen kentällä, kenelle se on tarkoitettu ja miten palvelujärjestelyt saataisiin tasapuolisiksi ja asiakaslähtöisiksi.

  • erilaisten oppijoiden määrittelyyn ja ohjaukseen liittyvien keskeisten käsitteiden määrittäminen
  • erityisen tuen kriittisten pisteiden kartoittaminen asiakas- ja verkostonäkökulmasta
  • lainsäädännöllinen vaikuttamistyö; rahoitus, ohjeet ja kriteerit
  • työelämän toimijat mukaan verkostoon.

Kesällä 2013 valmistui Aikuisten erityisohjauksen suositukset ammattillisessa aikuiskoulutuksessa - raportti, joka koottiin valmiiksi yhteistyössä Yksilöllisten opinpolkujen toteuttaminen yhteistyössä - hankkeen toimijoiden kanssa (YTY - hanke). Dokumentti löytyy yläpalkin dokumenteista.

Opin ovi - ja muiden hankkeiden ja toimijoiden käytäntöjen sekä toimintatapojen jakaminen ja levittäminen yhteisissä tapaamisissa

  • teematyöryhmät / työpajatyöskentely.

    Teemaryhmän tapaamiset järjesti Laituri -projekti (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ) yhteistyössä Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin ja paikallisten Opin Ovi -projektien kanssa. Teematyöryhmän muut toimijat tulivat Opin ovi -verkostoista (projektipäälliköitä tai työelämäyhteistyöstä vastaavia henkilöitä), asiantuntijajärjestöistä, liitoista sekä ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista.

    Teematyöryhmä kokoontui noin 2-3 kuukauden välein eri puolilla Suomessa, jotta mahdollisimman monet pääsivät osallistumaan tilaisuuksiin ja verkostoitumaan muiden alueiden toimijoiden kanssa.