Erilaiset oppijat

Erilaiset oppijat teematyöryhmä 2009 - 2012

Toiminnan alkuperäisenä tavoitteena oli valmistella valtakunnallisen aikuisohjauksen erityisen tuen suunnitelma alueellisten erilaisen tuen tarpeiden huomioimiseen aikuisten tieto, - neuvonta ja ohjauspalveluissa (TNO- palvelut).

Tavoitetta pyrittiin edistämään määrittämällä yhteinen valtakunnallinen linjaus siitä, mitä erityinen tuki tarkoittaa aikuiskoulutuksen kentällä, kenelle se on tarkoitettu ja miten palvelujärjestelyt saataisiin tasapuolisiksi ja asiakaslähtöisiksi.

 • erilaisten oppijoiden määrittelyyn ja ohjaukseen liittyvien keskeisten käsitteiden määrittäminen
 • erityisen tuen kriittisten pisteiden kartoittaminen asiakas- ja verkostonäkökulmasta
 • lainsäädännöllinen vaikuttamistyö; rahoitus, ohjeet ja kriteerit
 • työelämän toimijat mukaan verkostoon.

Kesällä 2013 valmistui Aikuisten erityisohjauksen suositukset ammattillisessa aikuiskoulutuksessa - raportti, joka koottiin valmiiksi yhteistyössä Yksilöllisten opinpolkujen toteuttaminen yhteistyössä - hankkeen toimijoiden kanssa (YTY - hanke). Dokumentti löytyy yläpalkin dokumenteista.

Opin ovi - ja muiden hankkeiden ja toimijoiden käytäntöjen sekä toimintatapojen jakaminen ja levittäminen yhteisissä tapaamisissa

 • teematyöryhmät / työpajatyöskentely.

  Teemaryhmän tapaamiset järjesti Laituri -projekti (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ) yhteistyössä Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin ja paikallisten Opin Ovi -projektien kanssa. Teematyöryhmän muut toimijat tulivat Opin ovi -verkostoista (projektipäälliköitä tai työelämäyhteistyöstä vastaavia henkilöitä), asiantuntijajärjestöistä, liitoista sekä ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista.

  Teematyöryhmä kokoontui noin 2-3 kuukauden välein eri puolilla Suomessa, jotta mahdollisimman monet pääsivät osallistumaan tilaisuuksiin ja verkostoitumaan muiden alueiden toimijoiden kanssa.


  10.5.2012 Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen Nirvan toimipisteessä, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

  Seuraavista linkeistä löytyvät Tampereen  Tilaisuuden ohjelma (pdf), ManSetti työpajan esittely ja Tampereen erilaiset oppijat verkoston esittely.

  Edellisten tapaamisten ohjelmat ja materiaalit:

  25.1.2012 Oppimiskeskus Fellmanniassa (Kirkkokatu 27) Lahdessa.

  Tapaamisen ohjelma löytyy tästä ja tilaisuuden esitysten aineistot ja muistio seuraavista linkeistä:  V-Suomen erityisohjaustiimi  Aikuiskoulutuksen kehittämistyöryhmä  P.-Hämeen erityisohjauspalvelut ja muistio

  6.9.2011 teematyöryhmän tapaaminen Helsingissä

  Seuraavassa tapaamisen ohjelma , Airi Valkaman diat ja muistio

  26.5.2011 teematyöryhmän tapaaminen Helsingissä

  Tapaamisen ohjelma, diat ja muistio

  19.4.2011 Monimuotoisen ohjauksen teemapäivä

  4.2.2011 teematyöryhmän tapaaminen Tampereella

  10.11.2010 teematyöryhmä tapasi Lahdessa

  • päivän sisältönä oli aiemmin aloitetun aikuisohjauksen erityisen tuen suunnitelman työstäminen, ja tapaamisessa kuultiin OPH:n asiantuntijan Liisa Metsolan puheenvuoron erityisopetuksesta ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta.

  2.-3.9. tapaamisessa käsiteltyä:

  • 2.-3.9. tapaamisen muistio: aiheina tapaamisessa mm. esteettömän opiskelun malli ja toteuttaminen Pohjois-Karjalan aikuisopistossa, Kuntoutussäätiön oppimisvalmennus