Monikulttuurinen ohjaus

Toiminta-aika vuosina 2009 - 2012 Opin ovissa

Teemaryhmän työskentelyn tavoitteena oli vaihtaa kokemuksia ja kehittää osaamista monikulttuurisen ohjauksen käytännöistä. Työryhmässä aloitettiin laatimaan toimintamalli maahanmuuttaja-asiakkaiden ohjaustarpeen huomioimiseksi valtakunnallisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden toteutuksessa (TNO-palvelut). Työ jatkui  ALPOn Ohjauksen teematyöryhmässä vuonna 2013.

Erityisiä kotoutumispalveluja lukuun ottamatta poliittisten linjausten ja lainsäädännön perusajatuksena on, että maahanmuuttajat käyttävät samoja peruspalveluja kuin suomalaisetkin. Tavoitteena on välttää erillisten palvelujärjestelmien rakentaminen ja kehittää peruspalveluja siten, että niissä kyetään palvelemaan myös maahanmuuttajia yhdenvertaisuuslain edellyttämällä tavalla.

Tavoitteita edistettiin

  1. Järjestämällä avoimia tapaamisia, keskustelufoorumeja ja työseminaareja toimijoiden kokemusten vaihtoon, hyvien käytäntöjen esittelyyn, tärkeäksi koettujen teemojen syventämiseen sekä asiantuntijatiedon jakamiseen ohjauksen erityiskysymyksissä.
  2. Kokoamalla ja työstämällä parhaita maahanmuuttajien ohjaukseen kehitettyjä malleja ja toimintaprosesseja (ALPO-verkosto). Esimerkkejä kehittämisen kohteista ovat ohjausprosessien ja ohjauksen menetelmien sekä työntekijöiden osaamisen kehittäminen TE-toimiston, kunnan tai oppilaitoksen työssä. Kehittämisen kohteita ovat myös työllistymiseen ja monikulttuurisuuden hyödyntämiseen liittyvät mallit työelämässä.

Maahanmuuttajien ja monikulttuurisen ohjauksen kehittämistyötä tehtiin yhdessä sisäasiainministeriön ALPO-tukirakenteen kanssa (TL2, Suomeen muuttaneiden alkuvaiheen ohjaus ja osaamisen kehittäminen –tukirakenne, www.intermin.fi/alpo). Teematyöryhmän puheenjohtajana toimi ALPO:n projektipäällikkö.

Tapaamisten ohjelmat ja materiaalit


11.6.2012 Työkokous, Helsinki

Ohjelma

12.4.2012 Helsinki

Ohjelma

 Karjalaisen esitys

17.10.2011 Helsinki

        Ohjelma

16.3.2011 Tampere

       Ohjelma

      Ryhmtyöskentelyn materiaalit

15.10.2009 Hämeenlinna

Ohjelma 
Muistio

2.2.2010 Helsinki

Ohjelma 
Muistio

7.9.2010 Helsinki

Tapaamisen muistio.
Muut materiaalit ALPO-projektin teemaryhmä-sivulla.

Ke 16.3.2011 Tampere

Aiheena oli monikanavaiset tieto‑ neuvonta‑ ja ohjauspalvelut.
Tapaamisen ohjelma (pdf)

Lisätietoja:

kehittämisasiantuntija Mervi Sirviö, Laituri-projekti, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
projektipäällikkö Hannu-Pekka Huttunen, ALPO, TEM  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.