Lukijärjestöjen ALLVAR-palkinto luovutettiin kokemusasiantuntija Leila Pirskaselle

Lukijärjestöjen vuotuinen ALLVAR-palkinto jaettiin perjantaina 19.4. Kotkassa lukijärjestöjen vuosikokoustapahtumassa ”Luovuutta vai lamaannusta? Monenlaista oppimista laulaen, liikkuen, leikkien”. Merkittävästä lukivaikeuksisten ja erilaisten oppijoiden eteen tehdystä työstä jaettavan palkinnon sai tänä vuonna kokemusasiantuntija ja itse aikuinen lukivaikeuksinen Leila ”Lettu” Pirskanen. Pirskanen on toiminut aikuisten syrjäytymisvaaraan paneutuvassa ESR-rahoitteisessa Osaava Ohjaus -projektissa kokemusasiantuntijana eli kohderyhmän äänenä ja edustajana. On harvinaista, että projektityötä tehdään tiiviissä yhteistyössä asianosaisten kanssa.

- Lettu on tehnyt projektissa korvaamatonta, etsivää aikuistyötä ja kehittänyt yhteistyössä Erilaisten oppijoiden liiton, Keskuspuiston ammattiopiston, Kriminaalihuollon tukisäätiön, Mielenterveyden keskusliiton ja Orton Pro:n kanssa ns. ”Harppausvalmennus”-mallia. Malli suunniteltiin sellaisten putoamisvaarassa olevien aikuisten tueksi, joilla on useita päällekkäisiä pulmia. Mallia kokeiltiin onnistuneesti projektin pilottiryhmissä, Harppaus-ryhmissä. Lisäksi Lettu on ollut suosittu ja pidetty kouluttaja. Hän on todellinen erilaisen oppijan puolestapuhuja, rinnalla kulkija ja itsekin pitkän kokemuspolun kulkija. Hänen kielellinen lahjakkuutensa ja omaperäisyytensä, joka pohjaa ruohonjuuritason kokemuksiin ja käsitteisiin, on synnyttänyt suuren joukon purevia iskulauseita kuten ”Bongaa putoava” tai ”Vähemmän läpinää, enemmän toimintaa”. Hän on myös avannut mahdollisuuksia ja polkuja turvattoman, eksyksissä olevan kulkijan arkeen, pois pykäläviidakosta arkipäivän ratkaisuihin, ihmistä arvostaen ja todellisia ratkaisuja etsien, kertoo puheenjohtaja Airi Valkama Erilaisten oppijoiden liitosta.

- Toki palkinto lämmittää mieltä. Olen nyt kolmen vuoden ajan kierrellyt maata ja huomannut, että moni asia ei lopulta ole kiinni resurssipulasta, vaan siitä, ettei oikeasti tiedetä, kuinka huomioida ja tukea erilaista oppijaa. Koulutettavilla saattaa lamppu syttyä: voisiko noinkin tehdä? Olen tavannut paljon ihmisiä, joiden itsetunto on rikottu koulussa. Sellainen voi olla putoamisen alku. Työpaikoilla taas erilaiset oppijat yrittävät viimeiseen asti selvitä. Lopputuloksena on usein uupumus. Toivoisin, että oppilaitoksissa ja työpaikoilla keskityttäisiin ihmisen vahvuuksiin, ei heikkouksiin, ja että olisimme todella kaikki samalla viivalla keskenämme. Itsellänikin on nuorempana ollut omat keskeyttämiseni, mutta myös tärkeitä tukihenkilöitä, jotka hyväksyivät erilaisuuden, korostaa Leila Pirskanen.

ALLVAR-palkinto jaettiin nyt kuudennentoista kerran. Nimensä palkinto on saanut tunnetun lukivaikeuksisen, arkkitehti Alvar Aallon mukaan. Toinen l-kirjain puolestaan tulee ruotsin kielen sanasta allvar, vakavasti otettava.

Lisätietoja:
Riitta Hämäläinen, tiedottaja
Erilaisten oppijoiden liitto ry
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , 050 555 1494